Skip to main content

Top 100 Computer Full Forms

THE TOP 100 FULL FORMS RELATED TO COMPUTERS: PC - Personal Computer CPU - Central Processing Unit RAM - Random Access Memory ROM - Read-Only Memory GPU - Graphics Processing Unit HDD - Hard Disk Drive SSD - Solid State Drive USB - Universal Serial Bus BIOS - Basic Input/Output System LAN - Local Area Network WAN - Wide Area Network WLAN - Wireless Local Area Network TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol URL - Uniform Resource Locator HTML - HyperText Markup Language CSS - Cascading Style Sheets HTTP - Hypertext Transfer Protocol HTTPS - Hypertext Transfer Protocol Secure DNS - Domain Name System ISP - Internet Service Provider VPN - Virtual Private Network JPEG - Joint Photographic Experts Group GIF - Graphics Interchange Format PNG - Portable Network Graphics PDF - Portable Document Format OCR - Optical Character Recognition GPS - Global Positioning System ASCII - American Standard Code for Information Interchange IDE - Integrated Development Environment API - Appli...

2nd puc computer science mcq with answers 2023

Second puc computer science Examination 2023

Questions with answers. 

Answer Key.



Part A Solutions.


 I.  Select the correct answer from the choices given

1. ________ are used to connect external devices like printers, keyboard, scanners to the computer.

a. Slots

b. Ports

c. Bus

d. Controllers

Answer : b. Ports

2. Involution law States that










Answer: a.

3. ___________gate is also called an inverter.

a. OR

b. AND

c. NOT

d. NAND

Answer : c. NOT

4. _________is the process of accessing each data Item at least once to perform some operation

a. Traversing

b. Insertion

c. Deletion

d. Sorting

Answer: a. Traversing

5. _________ operator is used to define member function outside the class

a. ::

b. ;

c. .

d. :

Answer: a. ::

6. Friend function is a_________

a. Member function

b. Non – member function

c. Main function

d. Recursive function

Answer: b. Non-member function

7. ____________ is a special function that is used to initialize the object of a class automatically

a. Constructor

b. Non-member function

c. Inline function

d. Friend function

Answer: a. Constructor

8. Derived class is called ________

a. Sub class

b. Super class

c. Main class

d. First class

Answer: a. Sub class

9. Which of the following is the correct way to declare a pointer?

a. Int * ptr

b. Int ptr

c. Int |& ptr

d. All the above

Answer: a. Int * ptr

10. Row in a table is called _______

a. Relation

b. Attribute

c. Degree

d. Tuple

Answer: d. Tuple

11. ___________ command is used to delete entire table in SQL.

a. Alter

b. Create

c. Drop

d. Delete

Answer: c. Drop

12. URL stands for __________

a. Uniform Resource Location

b. Uniform Resource Locator

c. Uniform Reservation Location

d. Uniform Road Location

Answer: b. Uniform Resource Locator

13. _________ is a device that connects dissimilar networks

a. Gateway

b. Bridge

c. Hub

d. Switch

Answer: a. Gateway

14. __________ is a collection of computer networks all over the world

a. Intranet

b. Internet

c. Telnet

d. Interspace

Answer: b. Internet

15. _______ is a collection of web pages

a. Package

b. Domain

c. Server

d. Website

Answer: d. Website


II Fill in the blanks choosing the appropriate word/ words from those given in the brackets.

( Security, primary key, Diamond, schema, Redundancy)

16. The structure of database is called as _______

Answer: schema

17. _______ is the symbol used to represent relationship E-R diagram.

Answer: Diamond

18. ___________ uniquely identifies each record in a table.

Answer: primary key

19. Protection of data is the _______

Answer: Security

20. Data duplication is called as _________

Answer: redundancy


Comments

Popular posts from this blog

2nd PUC Computer Science chapter 1 important questions

  CHAPTER – 1 TYPICAL CONFIGURATION OF COMPUTER SYSTEM                                            I. Three Marks Questions. 1.       What are ports? Explain serial port.   (M-16) 2.      What is the function of UPS? Mention different types of UPS.   (J-15) 3.      Expand UPS. Explain the types of UPS.   (M-16) 4.      Explain three types of motherboard.   (J-16) 5.      Explain the characteristics of motherboard.   (M-17) 6.      What is the purpose of ports ,buses and disk controllers in the I/O system?   (J-17) 7.      What is cache memory? Explain their types.   (M-18) 8.      What is motherboard? Explain any two characteristics of motherboard.   (J-18) ...

Top 100 Computer Full Forms

THE TOP 100 FULL FORMS RELATED TO COMPUTERS: PC - Personal Computer CPU - Central Processing Unit RAM - Random Access Memory ROM - Read-Only Memory GPU - Graphics Processing Unit HDD - Hard Disk Drive SSD - Solid State Drive USB - Universal Serial Bus BIOS - Basic Input/Output System LAN - Local Area Network WAN - Wide Area Network WLAN - Wireless Local Area Network TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol URL - Uniform Resource Locator HTML - HyperText Markup Language CSS - Cascading Style Sheets HTTP - Hypertext Transfer Protocol HTTPS - Hypertext Transfer Protocol Secure DNS - Domain Name System ISP - Internet Service Provider VPN - Virtual Private Network JPEG - Joint Photographic Experts Group GIF - Graphics Interchange Format PNG - Portable Network Graphics PDF - Portable Document Format OCR - Optical Character Recognition GPS - Global Positioning System ASCII - American Standard Code for Information Interchange IDE - Integrated Development Environment API - Appli...

Karnataka 2nd PUC Computer Science important questions

 CHAPTER-9 Constructors and Destructors   1×1=1Mcq  2m×1 = 2 marks. 5m×1 = 5 marks.   Total marks = 07+1 ಚಾಪ್ಟರ್ 9, Constructors and Destructors  ಇಲ್ಲಿ ಒಟ್ಟು ಅಂಕಗಳಲ್ಲಿ ಬದಲಾವಣೆ ಆಗಿರುತ್ತದೆ. ಮೊದಲು ಇಲ್ಲಿ ಏಳು ಅಂಕಗಳು ಪ್ರಶ್ನೆ ಪರೀಕ್ಷೆಯಲ್ಲಿ ಬರುತ್ತಿತ್ತು, ಆದರೆ 2023ರ ಪ್ರಕಾರ ಈಗ ಬದಲಾವಣೆಯಾಗಿ 8 ಮಾರ್ಕ್ಸ್ ಆಗಿರುತ್ತದೆ. ಒಂದು mcq ಪ್ರಶ್ನೆ ಒಂದು ಅಂಕಕ್ಕೆ ಹೆಚ್ಚುವರಿ ಆಗಿರುತ್ತದೆ.      I . Two marks questions 1. What is Destructor? Write it’s syntax. (M-15) 2. Mention different types of constructors. (J-15) 3. Write any two rules for constructors. (M-16) 4. Write any two rules to create constructors. (J-16) 5. Write the features of default constructors. (M-17) 6. What is a Destructor? Which operator used with Destructor function? (J-17) 7. Define a) constructors. b) Destructors (M-18) 8. Mention any two features of parameterized constructors. (J-18) 9. What is Destructor? Write the symbol used for Destructor. (M-19) 10. Mention any two features of p...