Skip to main content

Top 100 Computer Full Forms

THE TOP 100 FULL FORMS RELATED TO COMPUTERS: PC - Personal Computer CPU - Central Processing Unit RAM - Random Access Memory ROM - Read-Only Memory GPU - Graphics Processing Unit HDD - Hard Disk Drive SSD - Solid State Drive USB - Universal Serial Bus BIOS - Basic Input/Output System LAN - Local Area Network WAN - Wide Area Network WLAN - Wireless Local Area Network TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol URL - Uniform Resource Locator HTML - HyperText Markup Language CSS - Cascading Style Sheets HTTP - Hypertext Transfer Protocol HTTPS - Hypertext Transfer Protocol Secure DNS - Domain Name System ISP - Internet Service Provider VPN - Virtual Private Network JPEG - Joint Photographic Experts Group GIF - Graphics Interchange Format PNG - Portable Network Graphics PDF - Portable Document Format OCR - Optical Character Recognition GPS - Global Positioning System ASCII - American Standard Code for Information Interchange IDE - Integrated Development Environment API - Appli...

Computer Gk

 

MCQ questions and answers on the history of computers:

1. Who is considered to be the “Father of Computer”?

A) Charles Babbage

B) Alan Turing

C) John von Neumann

D) Tim Berners-Lee

Answer: A) Charles Babbage

2. What was the name of the first electronic computer?

A) Colossus

B) ENIAC

C) UNIVAC

D) IBM 701

Answer: B) ENIAC

3. What year was the first computer mouse invented?

A) 1958

B) 1963

C) 1972

D) 1981

Answer: A) 1958

4. Who is known as the “Mother of Programming”?

A) Ada Lovelace

B) Grace Hopper

C) Katherine Johnson

D) Mary Jackson

Answer: A) Ada Lovelace

5. What was the name of the first personal computer?

A) Altair 8800

B) Apple I

C) IBM PC

D) Commodore PET

Answer: A) Altair 8800

6. Who invented the World Wide Web?

A) Bill Gates

B) Tim Berners-Lee

C) Steve Jobs

D) Mark Zuckerberg

Answer: B) Tim Berners-Lee

7. What was the name of the first computer to use transistors instead of vacuum tubes?

A) UNIVAC

B) IBM 1401

C) DEC PDP-1

D) IBM 7090

Answer: B) IBM 1401

8. Who was the first computer programmer?

A) Ada Lovelace

B) Grace Hopper

C) Charles Babbage

D) Alan Turing

Answer: A) Ada Lovelace

9. What was the name of the first computer game?

A) Pong

B) Spacewar!

C) Tetris

D) Donkey Kong

Answer: B) Spacewar!

10. What year was the first computer virus discovered?

A) 1983

B) 1986

C) 1991

D) 1995

Answer: A) 1983

11. Who invented the first microprocessor?

A) Ted Hoff

B) Robert Noyce

C) Gordon Moore

D) Marcian Hoff

Answer: D) Marcian Hoff

12. What year was the first commercially successful personal computer introduced?

A) 1971

B) 1975

C) 1981

D) 1985

Answer: B) 1975

13. What was the name of the first computer to use a graphical user interface?

A) Xerox Alto

B) Apple Lisa

C) Macintosh

D) Windows

Answer: A) Xerox Alto

14. Who founded Apple Computer?

A) Bill Gates and Paul Allen

B) Steve Jobs and Steve Wozniak

C) Larry Page and Sergey Brin

D) Mark Zuckerberg

Answer: B) Steve Jobs and Steve Wozniak

15. What was the name of the first laptop computer?

A) IBM ThinkPad

B) Toshiba T1100

C) Compaq Portable

D) Macintosh Portable

Answer: B) Toshiba T1100

16. Who is credited with the invention of the first email system?

A) Ray Tomlinson

B) Vint Cerf

C) Bob Kahn

D) Tim Berners-Lee

Answer: A) Ray Tomlinson

17. What was the name of the first computer company to go public?

A) Apple

B) IBM

C) Microsoft

Answer: B) IBM

18. What was the name of the first supercomputer?

A) Cray-1

B) CDC 6600

C) IBM System/360 Model 91

D) Seymour Cray

Answer: B) CDC 6600

19. Whoined the term “artificial intelligence”?

A) John McCarthy

B) Alan Turing

C) Marvin Minsky

D) Claude Shannon

Answer: A) John McCarthy

20. What was the name of the first computer to beat a human at chess?

A) Deep Blue

B) IBM Watson

C) AlphaGo

D) HAL 9000

Answer: A) Deep Blue

21. Who invented the first computer printer?

A) Charles Babbage

B) Alan Turing

C) Chester Carlson

D) Douglas Engelbart

Answer: C) Chester Carlson

22. What was the name of the first search engine?

A) Google

B) Yahoo

C) AltaVista

D) Excite

Answer: C) AltaVista

23. Who is known as the “father of the Internet”?

A) Tim Berners-Lee

B) Vint Cerf

C) Robert Kahn

D) Larry Roberts

Answer: B) Vint Cerf

24. What was the name of the first computer programming language?

A) FORTRAN

B) COBOL

C) BASIC

D) Lisp

Answer: A) FORTRAN

25. Who invented the first computer modem?

A) Vint Cerf

B) Robert Kahn

C) Dennis Hayes

D) Tim Berners-Lee

Answer: C) Dennis Hayes

Send a message.


Comments

Popular posts from this blog

2nd PUC Computer Science chapter 1 important questions

  CHAPTER – 1 TYPICAL CONFIGURATION OF COMPUTER SYSTEM                                            I. Three Marks Questions. 1.       What are ports? Explain serial port.   (M-16) 2.      What is the function of UPS? Mention different types of UPS.   (J-15) 3.      Expand UPS. Explain the types of UPS.   (M-16) 4.      Explain three types of motherboard.   (J-16) 5.      Explain the characteristics of motherboard.   (M-17) 6.      What is the purpose of ports ,buses and disk controllers in the I/O system?   (J-17) 7.      What is cache memory? Explain their types.   (M-18) 8.      What is motherboard? Explain any two characteristics of motherboard.   (J-18) ...

Top 100 Computer Full Forms

THE TOP 100 FULL FORMS RELATED TO COMPUTERS: PC - Personal Computer CPU - Central Processing Unit RAM - Random Access Memory ROM - Read-Only Memory GPU - Graphics Processing Unit HDD - Hard Disk Drive SSD - Solid State Drive USB - Universal Serial Bus BIOS - Basic Input/Output System LAN - Local Area Network WAN - Wide Area Network WLAN - Wireless Local Area Network TCP/IP - Transmission Control Protocol/Internet Protocol URL - Uniform Resource Locator HTML - HyperText Markup Language CSS - Cascading Style Sheets HTTP - Hypertext Transfer Protocol HTTPS - Hypertext Transfer Protocol Secure DNS - Domain Name System ISP - Internet Service Provider VPN - Virtual Private Network JPEG - Joint Photographic Experts Group GIF - Graphics Interchange Format PNG - Portable Network Graphics PDF - Portable Document Format OCR - Optical Character Recognition GPS - Global Positioning System ASCII - American Standard Code for Information Interchange IDE - Integrated Development Environment API - Appli...

Karnataka 2nd PUC Computer Science important questions

 CHAPTER-9 Constructors and Destructors   1×1=1Mcq  2m×1 = 2 marks. 5m×1 = 5 marks.   Total marks = 07+1 ಚಾಪ್ಟರ್ 9, Constructors and Destructors  ಇಲ್ಲಿ ಒಟ್ಟು ಅಂಕಗಳಲ್ಲಿ ಬದಲಾವಣೆ ಆಗಿರುತ್ತದೆ. ಮೊದಲು ಇಲ್ಲಿ ಏಳು ಅಂಕಗಳು ಪ್ರಶ್ನೆ ಪರೀಕ್ಷೆಯಲ್ಲಿ ಬರುತ್ತಿತ್ತು, ಆದರೆ 2023ರ ಪ್ರಕಾರ ಈಗ ಬದಲಾವಣೆಯಾಗಿ 8 ಮಾರ್ಕ್ಸ್ ಆಗಿರುತ್ತದೆ. ಒಂದು mcq ಪ್ರಶ್ನೆ ಒಂದು ಅಂಕಕ್ಕೆ ಹೆಚ್ಚುವರಿ ಆಗಿರುತ್ತದೆ.      I . Two marks questions 1. What is Destructor? Write it’s syntax. (M-15) 2. Mention different types of constructors. (J-15) 3. Write any two rules for constructors. (M-16) 4. Write any two rules to create constructors. (J-16) 5. Write the features of default constructors. (M-17) 6. What is a Destructor? Which operator used with Destructor function? (J-17) 7. Define a) constructors. b) Destructors (M-18) 8. Mention any two features of parameterized constructors. (J-18) 9. What is Destructor? Write the symbol used for Destructor. (M-19) 10. Mention any two features of p...